Apatiet ... of het mineraal dat tot de botten spreekt. Apatiet is een groep van calcium forfaat mineralen onderverdeeld in drie reeksen, naar gelang hun componenten. Eén van hen en in een gewijzigde vorm, namelijk, hydroxyapatiet, staat in voor 70 % van het gewicht van de menselijke botten. De meeste edelstenen zijn echter fluorapatiet en die heeft de specificiteit om de hardheid 5 op de schaal van Moh te definiëren.
Glinsterende blauwe apatiet, ook wel bekend als kattenoog apatite is vrij ongebruikelijk in sieraden toepassing. Apatiet wordt gezien als een motiverende steen die helpt bij het focussen bij zowel het oplossen van problemen als bij het spreken in het openbaar.
Delicaat licht grijs-blauw Anhydriet of Engeliet is een gedehydrateerde doorschijnende vorm van gips en vormt zich in de hete ondergrondse delen van de zoutbassins in het westen van Peru.
Het kleurrijk fluoriet is een natuurlijke, vaste vorm van calciumfluoride en definieert waarde 4 op de schaal van Moh's hardheid. Zijn kleuren zweven en wisselen, maar hebben vaak een blauwe tot paarse fluorescentie als gevolg van minerale onzuiverheden. Het mineraal bestaat in alle kleuren van de regenboog en wordt daarom "het kleurrijkste mineraal ter wereld" genoemd.
Van doorschijnend tot halfdoorzichtig ... met een glazige tot parelachte glans ... prehniet silicaat bestaat in groene, gele, blauwe en grijswitte kleuren. Het lijkt het eerste mineraal te zijn dat genoemd werd naar een mens, in dit geval naar de gouverneur van de Kaap de Goede Hoop, de Nederlandse luitenant-kolonel Hendrik Van Prehn (1733-1785). De groene versie is gekoppeld aan de hartchakra.
Olivijn, een ander groen silicaat, geeft ons de olijfgroene edelsteen Chrysolite of (Peridot) Peridoot.